Türk Kahvesi İncelikleri

Türk kahvesi inceliklerini öğrenmek ve uygulamak epeyce kolaydır. Son derece lezzetli bir kahve yapmak istiyorsanız aradıklarınızı bu yazıda bulabilirsiniz.

Öncelikle satın alırken mümkün olan en taze kahveyi almalısınız.

# Paket kahve alıyorsanız üretim tarihi, satın aldığınız güne en yakın olanı tercih edin.

# Aktardan açık kahve tercih ediyorsanız mümkünse çekirdekten çektirin ve sıkıca paketletin.

türk kahvesi incelikleri

# Satın aldığınız kahve bitene kadar ağzı sıkıca kapalı bir kapta serin ve kuru bir şekilde muhafaza edin ki her seferinde aynı lezzeti yakalamanız mümkün olsun.

Kahveyi yaparken kullandığınız su çok önemli. Burada damak tadı devreye giriyor. Kahveyi içecek kişi geçmişinde Türk kahvesini musluk suyundan mı içmiş yoksa kapalı içme suyundan mı bilmeniz gerekiyor.

Genel kabul gören, kahvenin daha lezzetli olduğu söylenen su kapalı içme suları ancak ben kahveleri musluk suyundan içtiğim için bana lezzetli gelen kahve, musluk suyundan yapılan kahveler. Musluk sularının bölgesel olarak farklı tatlarda ve sertlikte olduğunu da unutmamak gerek ve tabii kapalı içme sularının da. Burada sizin titiz çalışmanız ön plana çıkıyor. Size uygun olan tadı bulmak için zamanınız olsa da misafiriniz için iyi bir tahmin yürütmeniz gerekecek. Benim önerim bir fincan musluk suyu için bir fincan kapalı içme suyu kullanmanız. Orta yollu bir seçenek.


Suyumuz ve kahvemiz hazır. Şimdi son iki malzeme şeker ve cezve. Tecrübelerime göre en iyi kahve iki kişilik yapılan kahve. Cezve büyüdükçe sorunlar artıyor. Öncelikle köpüğü eşit şekilde paylaştırmak zorlaşıyor ve elde edilen köpük miktarı da azalıyor. Bunun yanında ilerde bahsedeceğim kahveyi ateşten alma zamanı çok gecikiyor. Bu şartlar altında en az iki küçük cezve gerekecek ve ocağınızda uygun şekilde pişirmeniz de zorlaşacak.

Türk Kahvesi İncelikleri

Gelelim tarifimize ve malzemelerimize.

  • Bir fincan Türk kahvesi için tepeleme 1,5 çay kaşığı Türk kahvesini cezveye koyun. Damak zevkinize göre 2 çay kaşığı da koyabilirsiniz.
  • Üzerine bir fincan su karışımını ekleyin.
  • Az şekerli için bir küp şeker, orta şekerli için 2 küp şeker, bol şekerli için 2,5 küp şeker ekleyin.

Malzemeleri hafifçe karıştırdıktan sonra ocağa alın. Ocağı en kısık ateşe getirin. Ben bu noktada gaz vanasından gazı kısarak ateşi en kısık halinin yarısına getiriyorum (arada bir kısa bir süre kahveyi ocaktan alarak da aynı etkiyi yakalayabilirsiniz) çünkü kahve nispeten uzun sürede pişmeli.

Ocaktayken kahvenizi karıştırmayın. Piştikçe üzerinde oluşan köpükleri fincanlara pay edin.

# Köpük elde etmek için hafifçe yarım ay şeklinde bir iki kere karıştırabilirsiniz.


Artık son dokunuşlar. Her şeyi doğru şekilde uyguladınız ancak siz ne yaparsanız yapın kahveyi doğru zamanda ocaktan almazsanız emekleriniz boşa gider. Cezvenin kenarlarından köpükler çıkmaya başladığında tetikte olun. Yaklaşık on saniye içinde kahveyi ateşten almanız gerekecek. Öncelikle o köpükleşme cezvenin ortasına doğru yarı yolu görmemeli. Benim önerim olabildiğince erken almanız, bir parmak kalınlığı geçmesin.

Yine bu noktada damak zevkiniz ön planda. Her seferinde aynı şekilde hazırladığınız kahvenizi biraz daha geç alın ve en çok sevdiğiniz köpürme halkasını unutmayın. Orası sizin halkanız. Ocaktan aldığınız kahveyi hafifçe karıştırın ki telve eşit şekilde dağılsın. Sonrasında fincanları doldurabilirsiniz.

Türk Kahvesi İncelikleri

Son olarak sunum. Bu noktanın en önemli parçası da fincan. Neden fincan olduğunu Türk kahvesini kupada içerek anlayabilirsiniz. Sunumlar yiyeceklere lezzet kattığı gibi içeceklere de lezzet katarlar. Büyük fincan altlıkları kullanarak şekerlemelerle süsleme yapabilirsiniz.

Unutmayın ki sunum lezzetteki en önemli etkenlerden biri. Abartmaktan çekinmeyin, beyniniz sunuma bakıp o kahvenin çok lezzetli olduğunu düşünecek.

türk kahvesi incelikleri

Diğer kahve tariflerim;

+ Ev Yapımı Cold Brew

Türk Kahvesi İncelikleri, Türk Kahvesi İncelikleri Türk Kahvesi İncelikleri Türk Kahvesi İncelikleri Türk Kahvesi İncelikleri Türk Kahvesi İncelikleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir