Sümbül bakımı

Evde en belirgin kokulardan birine sahip olmaya hazır mısınız? Başlangıçta sadece mor ve mavi ile bilinen bu çiçek şu an leylak, pembe, beyaz, krem, turuncu ve kırmızı renklerine de sahiptir. Sümbül çiçeğinin en güzel yanı sadece zengin renklere sahip olması değil aynı zamanda mükemmel bir kokuya sahip olmasıdır. Tüm renklerinde kokuları o kadar hoştur ki bu yüzden sümbül çiçeğine “doğanın parfümü” denir. Sümbül bilindiği üzere bir bahar çiçeğidir. Baharın ortasında açmaya başlar ve çoğu bahçenin görüntüsünü pastel renkleri ile güzelleştirir. Çoğu dememin sebebi sümbülün bilinen ilk çiçeklerden biri olmasıdır. Uzun süredir aramızda olan bu çiçek bahçelerde en yaygın kullanılan çiçeklerden biridir. Bunun bir başka sebebi de çiçek açıp kapanan ampüllerin diğer yıl tekrar çiçek açmasıdır.

Sümbül çiçeği evde yetişir mi?

Keskin kokunun tadını çıkarmak için baharın gelmesini ve bahçe günlerini beklemenize gerek yok. Sümbül çiçeği evde kolaylıkla yetiştirilebilir. Bunun için bir sümbül soğanı ya da tohumu satın almak ve talimatları izlemek yeterli olacak. Planlı bir şekilde ilerlediğiniz takdirde hiç sorun yaşamadan saksıda sümbül çiçeklerine kavuşabilirsiniz. Çiçeklerini açtırmak için karanlık ve soğuk bir yerde 10-12 hafta kadar bekletmek gerekir. Bu bekleme kısmının dışında yapılacaklar hiç zor değil. Hele ki kokusunu ve renklerini düşündüğünüz zaman bu kadar bence beklemek bile sorun değil.

Sümbül bakımı nasıl olur? Sümbül çiçeği evde yetişir mi?, saksıda sümbül yetiştirme

Sümbül ne zaman ekilir?

Sümbül çiçeğinin ekimi sonbahar aylarında yapılmalıdır. Sonbaharda gerçekleşen ilk don olayı ile birlikte her yer donmadan önce yapılır. Bu mevsimin sonlarına kadar yani Eylül-Ekim-Kasım aylarında dikimi yapılabilir. Saksı içine tohumlar ya da soğan birbirine değmeyecek şekilde dikebilirsiniz.

Sümbül hangi ortamı sever? Dikilen sümbül çiçeğinin soğuk ve karanlık sayılan bir alanda muhafaza edilmesi gerekiyor. Sümbül ne kadar sürede açar? Yaklaşık 4 ay kadar, sonbahar bitene kadar, soğukta bekletmelisiniz. İlkbahar geldiğinde çiçek açacaktır. Ekstra bir bilgi olarak eğer buzdolabına koyacaksanız elma gibi meyveler ile bir arada tutulmaması gerekiyormuş. Bu meyveler çiçeğin büyümesini engelleyecek gazlar salgılıyormuş.

Sümbül bakımı nasıl olur? - Sümbül ne zaman ekilir? Sümbül mevsimi, saksıda sümbül, pembe sümbül

Sümbül nasıl ekilir?

  • Bir saksıya aynı anda 5 ya da daha fazla sümbül ekmek istiyorsanız, aralıklarını iyi ayarlamalı ve birbirine değmediğinden emin olmalısınız.
  • Drene edilmiş orta verimli bir toprak kullanın.
  • Toprakta geniş delikler açıp sümbül soğanının sivri ucu yukarı gelecek şekilde yerleştirin.
  • Üzerini toprak ile kapattıktan sonra az miktar sulayın. Ancak suyun herhangi bir alanda toplanmamasını sağlayın. Sümbül ıslak toprakta çürür.
  • Mantar sivrisinekleri nemli organik maddede gelişir, bu nedenle bu küçük sinekleri görürseniz sulamayı azaltın.

Son olarak bir uyarı ekleyeyim. Sümbül çiçeği soğanları cildi tahriş eden oksalik asit içerir. Küçük diken benzeri kristalleri vardır. Soğanlarını uzun süre tutmak için eldiven kullanın.

Sümbül hangi ortamı sever?

Dolaylı güneş ışığını alan bir pencerenin yanında büyütebilirsiniz. Parlak, temiz ve havadar bir nokta sümbül çiçeği için uygun bir alandır. Bu kısımda önemli bir bilgi vereceğim. Sümbüller pencereye doğru bir eğilim gösterecektir. Bunu engellemek için her gün çeyrek açıda saksının yönünü değiştirebilirsiniz.

Sümbül bakımı nasıl olur?

  • Yağmurlama sistemi gibi tepeden sulama yapmayın. Çiçeklere toprak dibine yakın sulama yapın.
  • Sulamayı çok yaparsanız gri bir küf ya da çiçeklerin çürümesi ile karşılaşırsınız.
  • Organik madde ve malç ile gübreleme yapmanıza gerek yoktur. 
  • Sonbaharda ekilen soğanları kuru ve soğuk bir yerde 3-4 ay koruyun ve soğutun.
  • Evde sümbül yetiştirirken karşılaşılan en yaygın sorun çiçeklerin düşmesidir. Bunun sebebi ısı ve çiçeklerin yoğun olarak bir arada bulunmasıdır. Bunu engellemek için çiçeği ısı kaynaklarından uzak bir alanda büyütün.
  • Sümbül çiçeği tekrar açar mı? Evet eğer uygun bakım yapılırsa sümbül çiçekleri diğer yıla da açacaktır. Bir sonraki başlıkta uygun bakımı öğrenebilirsiniz.
sümbül bakımı, sümbül çiçeği bakımı, sümbül soğanı bakımı, pembe saksı

Sümbülleri meraklı evcil hayvanlar ve çocukların yetişemeyeceği yerlerde tutun. Eğer sümbül yuttuğunu düşündüğünüz evcil hayvanınız olursa hemen veterinere götürün.

Gerçekler

Çiçeklenme sonrası kapalı sümbül bakımı nasıl olur?

Çiçeklenme oldu ve artık ilkbahar bitiyor. Seneye de aynı çiçekleri görmek istiyorsunuz. Bunun için sümbülün yapraklarını yaz boyunca bekletin. Sonra yaprakları koparın ve soğanı çıkarın. Sonbaharda dikim yapana kadar yine serin bir yerde bekletin. İlk çiçek açtığı kadar güçlü çiçek açmayabilir. Bu yüzden birçok insan bunu yapmak yerine her yıl yeni soğan alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir