Sarkan Çiçekler

Benim en beğendiğim ev bitkileri genelde asılı olarak kullanılanlar oluyor. Özellikle 5 numara olan Hava Bitkileri favorim. Dekorasyon için oldukça kullanışlı ve uyumlu. Basitçe görsel iyileştirmeler için evinizde kullanabileceğiniz Bakımı Kolay Ev Bitkileri ‘ni de linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

1. Dostluk Çiçeği (Pilea Depressa)

İç mekanlarda kullanımı oldukça yaygın bir asma bitkidir. Adını çok kolay ve çabuk yetişmesinden almış. İnsanlar arasında kolay yetiştiği için öneri haline gelmiş. Hızlı yayılan narin yapraklara sahip. Yükseğe asıp yayılmasına izin verin.

2. İngiliz Sarmaşığı – Sarkan Çiçekler

Yaygın bir orman sarmaşığı. Duvar sarmaşığı olarak da biliniyor. Koyu yeşil, parlak bir sarmaşık. Güneş ışıklarını direkt olarak almaktan hoşlanmıyor. Dolaylı bir ışık, gölgeli alan ve nemli ortam seviyor. Böyle bir yerde tutarsanız daha fazla gelişiyor. Dış duvarlarda olduğunda bu sarmaşık yazın serin kışın da sıcak tutuyor. İç mekanda kullanım sebebi ise yaz kış genel olarak bulunduğu ortamın havasını temizliyor. Bu arada havuca alerjiniz varsa büyük ihtimalle bu sarmaşığa da tepki göstereceksiniz. Kullanım olarak tavandan bir sepet asarak zarif ve basamaklı bir sarmaşığa sahip olabilirsiniz.

Sarkan Çiçekler

3. Dam Koruğu Sukulent (Sedum Morganianum)

Sedum morganianum bakımı oldukça kolay bir sukulenti türüdür. Etli olduğu için çok ilgi ve alaka istemez. Genelde küçük saksılarda kullanılır ve küçük kalır. Ancak asılı bir saksıda kolayca büyür. Az su ile idare edebilir. Yerinden memnunsa yaz ve sonbahar mevsimleri arasında çiçek açabilir. Güneşi sever, aydınlık bir yerde tutabilirsiniz. Yazları haftada bir kez kışları ise 15 günde bir sulayabilirsiniz.

4. Kurdele Çiçeği

Genel olarak örümcek bitkisi olarak anılırlar. Yıllardır popüler ev bitkisi olarak kullanılırlar. Gösterişli, örümcekli bir görünüm veren kayış benzeri, kemerli yaprakları vardır. Düşük ışıklı bir iç mekan asılı bitki olarak, hemen hemen her yerde kendini evinde hisseder. Sadece doğrudan gün ışığı almaması gerekir. Toprağını eşit nemde tutmak gerekir.

5. Hava Bitkisi (Air Plant)

Dekorasyonun favori bitkileridir. Bakımı oldukça kolay. Bu ince bitkiler yaratıcı şekillerde sergilenebiliyor. Hava bitkileri cam kapsüllerde, duvarda monte bitki tutucularda ya da makrome asılı bitki tutucularda kullanılabilir. Sulama kısmı ise yapraklarına su püskürterek yapılıyor ve yaz aylarının çok sıcak zamanlarında haftada 2-3 kez sulanmasını gerekiyor. Eğer nemli bir yerde yaşıyorsanız bir kez sulamak yeterli olur. Sulama yaptıktan sonra yerini esinti alabileceği bir yere almakta fayda var çünkü ıslak kalırsa bitki zarar görebiliyor. Bitkileri sulamak için genelde arıtılmış ya da damıtılmış su tercih edin. Çiçek açtığı zaman çiçekleri suya değdirmemek gerekiyor.

Aşağıya bol bol görsel örnek bırakıyorum air plantlerin dekorasyonda kullanımları ile ilgili. Fotoğraflara tıklayarak ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.

6. Ok Başı Sarmaşığı (Syngonium Podophyllum)

Yapraklarının farklı olduğu çeşitleri var. Bu bitkiyi dik olarak büyütmek için bir destek eklemeniz gerekir. Boş alanları doldurmak için en iyi asılı bitkilerden biridir. Nemi sever. Banyoda ya da mutfakta kullanabilirsiniz. Çok soğuk olmadığı sürece soğuğa dayanıklıdır fakat direkt olarak çok rüzgara maruz kalmamalı. Gölgeye de güneşli alanlara da uyum sağlar. Toprağı kuru hissettiğinizde sulamak yeterli olur.

7. Kuş Yuvası Eğrelti Otu – Sarkan Çiçekler

Kuş Yuvası (Asplenium Nidus) tam gölge veya yarı gölge yerlere kolay uyum sağlar. Ayrıca bulunduğu ışık konumuna göre yaprakları şekil değiştirir. Çok ışık alırsa sararır ve buruşur. Sulama konusunda nemi sevdiği için toprağı sürekli olarak nemli kalmalı. Ortasından sulama yaparsanız yeni yaprak oluşumu hızlanır. İç mekan için tercih edilen bir asma bitki türüdür.

8. Salon Sarmaşığı (Pathos)

Havayı temizlemek için en iyi bitki seçimlerinden biridir. Yatak odası için mükemmel bir seçimdir. Daha rahat nefes almanıza yardımcı olur. Kış aylarında soğuğa dayanıklıdır fakat rüzgarda kalmaması gerekir. Sabah ve akşam güneşlerini alabilir bu şekilde yaprakları daha iri olur. Öğle güneşinde kalmaması gerekir. Sulamasını ise toprak kurudukça yapabilirsiniz. Nemli toprağı pek sevmez.

9. Şönil Bitkisi (Acalypha Hispida)

Bulanık kırmızı çiçekler, koyu yeşil yapraklardan aşağıya iner. Bu bitkinin canlılığından yararlanıp biraz renk isteyen bir yere asabilirsiniz. Şönil bitkisini daha uzun süre sağlıklı tutmak için budama yapabilirsiniz. Bu bitki gün ışığını sever. Güney cepheli bir alanda tutabilirsiniz. Nemli toprakta durması gerekir.

10. Deve Tabanı (Monstera Deliciosa)

Yağmur ormanlarına özgü bir bitkidir. Evde kullanıldığında eve tropikal bir hava katacaktır. Gölgeyi sever ve bakımı çok kolaydır. Çok farklı yaprak türleri ve şekilleri vardır. Bu bitkinin toprağı üstten 2 cm kuruduğu zaman tekrar sulanmalı.

11. Adiantum – Sarkan Çiçekler

Gölgeli alanlarda bulunmayı sever. Çok kuru bir bitki olduğu için fazlaca nemli tutulması gerekiyor. Yazın bolca kireçsiz su ile sulanmalı, yapraklarına su püskürtülmelidir. Haftada birkaç kez sulanmalıdır. İç mekan tasarımları için kullanımı yaygındır çünkü güzel yeşil yapraklara sahiptir.

12. İnci Tanesi (Senecio Rowleyanus)

Sukulent bir bitkidir. Çok kolay yayılır. Toprağa değen kısımları köklenir ve büyümeye devam eder. Asılı olarak kullanmak için bu bitkinin toprağını tamamen kaplamasını bekleyin ve daha sonra asın. Bu şekilde sarkmaya elverişli hale gelecektir. Gün ışığını dolaylı yoldan almalıdır. Toprak kurudukça sulayabilirsiniz. Tanelerini değil toprağı sulamaya dikkat edin.

İnci dizisi ( Senecio rowleyanus ), bezelyeye benzeyen dolgun, yuvarlak ‘incileri’ ile en belirgin iç mekan bitkilerinden biridir. Bu boncuklar aslında kuraklık dönemlerinde inci dizilerinin hayatta kalmasına yardımcı olmak için suyla doldurulur. Canlı yeşil renk bir odayı aydınlatır ve tencerelerden dökülürken çarpıcı görünür.

13. Kalp Kalbe Karşı Çiçeği

Uzun ve karmaşık yapraklarla büyüyen bu güzel, iç mekanda asılı duran bitki. Ceropegia woodii, mor alacalı yeşil ve gümüş yapraklara sahiptir. Büyümeleri çok hızlı olur. Sulama yapılırken sakı altından yapmaya çalışın. Yapraklarına su gelmemesi gerekiyor. Yarı gölge alanları sever ve soğuğa orta derece de dayanıklıdır. İnce kalp şeklindeki yapraklar romantik bir şekilde ince sarmaşıklardan sarkıyor. Kalp dizisini olabildiğince yükseğe asın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir