İç Dekorasyon
Renkli dekor fikirleri, kendi zevkleriniz ile göre yaptığınız renk tercihleri evi kişiselleştirmenin en iyi ve en hoş yoludur. Bir ev içinde, orada yaşayanlar için arka plan olması her zaman güzeldir. Bunun için en iyi sebep, ilk cümlede söylediğim gibi, evde yaşayan insanlar ile ilgilidir. Kişisel seçimler ile ev içine kendinizi enjekte edersiniz. Çarpıcı neon renkler, eğlenceli dekor renkleri, pastel tonlar, vintage ilhamlar, mat renkler ve nötrler dekorasyonda sevdiğiniz ve sizi mutlu eden kombinasyonlara nasıl dönüşüyor biraz bundan bahsedeceğim.

İçindekiler
1. Neon: Canlı ve Parlak Renkler
Evinizde renk patlamalarını seviyorsunuz ancak uyumsuzluktan korkuyor musunuz? Bunun için çözümler basit. Eğer parlak renkleri evinizde kullanmayı seviyorsanız duvarlarınızı beyaz tutun. Eklemek istediğiniz dikkat çeken sanat eserini görüntüleyin, renkli yastıkları, küçük mobilyalar ve geniş bir pencere ile destekleyin.
Mesela yatak odanıza renk getirmek istiyorsunuz, buna yatağınızı beyaz seçerek başlayın. Eğlenceli, renkli yastıklar ve mobilyalar, tablolar ile eşleştirin. Bütün bunları kontrol altında tutmak için beyaz kullanmak önemli. Bu şekilde harika görünen bir renk kombinasyonuna sahip olabilirsiniz.
Parlak renkleri uyumlu kullanarak misafirlerinizin dikkatini çekmek istiyorsanız tamamlayıcı renkleri kullanmayı deneyin. Sonuç olarak sıcak renklerle dekore edilmiş bir oda elde edersiniz. Tamamlayıcı renkler neler peki? Doğrudan birbirinin karşısında bulunan renklere tamamlayıcı renkler diyoruz.
- Mavi ve Turuncu gibi
- Yeşil ve Kırmızı
- Mor ve Sarı
a. Neon Işıklar
Neon ve parlak renkleri anlatırken neon ışıkları es geçmek istemedim. Çünkü bildiğiniz gibi özellikle bu sene ev dekorasyonunda kullanımı arttı. Neden artmasın ki? Evde hem şık hem de modern bir hava sergileyen cesur bir seçim. Ayrıca ışıklar her odanın vazgeçilmeyen bir parçası.
Aydınlatmanın ruh halini etkilediğini biliyoruz. Bu kısımda da neon ışıklar eve eğlenceli ve iddialı bir dokunuş katıyor. Artık neon ışıkları düşünürken aklınıza ilk gelen yerler barlar ya da dövme salonları değil. Artı olarak duvar dekorasyonuna girdiği için evinize yeni bir görünüm kazandırmanın en kolay yollarından biridir. Diğer Duvar Dekorasyonu seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz. Peki nerelerde kullanılabilir bu ışıklar?
Yatak Odasında Neon Işıklar
Evet uyumak ve dinlenmek için kullandığımız alanda huzurlu bir aydınlatma ararız ancak aynı zamanda dinamiklik de gerekli. Yatak odanızın dekorasyonundan sıkıldığınızı düşünün… Böyle bir durumda rahatlatıcı alanımız elimizden uçup gidecektir. Yatak odasında neon ışık kullanmak tam bu kısımda devreye giriyor. Renkli dekorasyon için bir seçenek, soluk bir odanız varsa neon ile aydınlatın. Bu alan yenilikçi ve mistik bir hale dönüşecek.
Neon ile Aydınlatılan Mutfak ve Yemek Alanı
Mutfakta canlı neon tabelalar klasik bar hissini yaşatır. Bunu aynı zamanda yemek alanınızda da kullanabilirsiniz. Sade ve mülayim yemek alanlarından hoşlanmıyorsanız bu seçenek işinizi görecektir. Neonun eğlenceli etkisi ile bu alanı kullanmak isteyecek ve en sevdiğiniz yemeği yapmaya itecektir. Sweet pink kullanılmış bir ışıklandırma yemek masası ile mükemmel uyuşacaktır.
Çalışma Alanı Neon Işıkları
Çalışma alanına renk katmak önemli. Burada bulunma süresini arttırmak gerekiyor. Bunun için de ilham verici ve yaratıcı fikirleri çağrıştıracak renkli bir alan tasarlayabiliriz. Enerjik neon ışıkları, evde çalışanlar için tercih oranı yüksek bir dekor.
Neon Tabelalı Küçük Köşeler
Mutfakta ya da yatak odasında tercih etmiyorsanız, neon ışıkları kullanabileceğiniz bir kaç alternatif alan daha var. Renkli ev dekorasyonu için evinizin sadece bir köşesini de kullanabilirsiniz. İlk bakışta küçük ve önemsiz gibi görünen bir alanınız varsa burada neon tabelalar kullanmayı deneyin. Sonucuna bayılacaksınız. Retro bir müzik alanında, ailenizin fotoğraflarını sergilediğiniz galeri duvarınızda, dış kapınızın numaralandırılmasında ve banyoda genel renk kullanımına yakın bir neon tabela kullanabilirsiniz. Bu ışıklarda sıcak renkler vintage uyandırması yaşatır.
2. Mat Renkler
Hiç şüphesiz kullanılacak en etkili ve çarpıcı türlerden biri mat renklerdir. Mat renkler pürüzsüz ve ışığı emen yapıları ile bilinir. Mat renklerde beyaz da çok iyi bir görüntü sağlar ancak biraz daha cesur olup koyu tonları tercih ederseniz inanılmaz sonuçlar elde edersiniz. Özellikle koyu renk mat boyalar tavanlar için iyi gider. Koyu tonlardan kahverengi, mat bir kaplama tarzında çok daha iyi görünür. Duvar için genelde yarı parlak ve saten boyalar oda içinde havadarlığı etkilerken mat boyalar iyi bir tamamlayıcıdır. Eğer rustik tarzda bir odanız varsa burada mat boya kullanmak dekorlarınızı daha belirgin hale getirir.
3. Pastel Tonlar
Ne demiştik, renkler ruh halimizi etkiler. Örneğin tamamen beyaz mekanlar şık görünse bile tasarımın estetiğini ifade edebilmek için enerjik renklere ihtiyaç duyarız. Hele ki cesur olmaya hazırsanız evde pastel tonlar kullanmayı deneyin. Pembelerden mavilere kadar renklerin en güzel tonları pastel renklerde. Pastel tonlar çeşitli dekorasyon stilleri ile birlikte kullanılabilir ama en iyi çağrışımı yaz ve baharı müjdelemesidir. Hangi renkler ile kullanılması uyumlu olur? İlk başta beyaz daha sonra da gri ile uyumluluğu söz konusu. Yumuşak tonları her zaman keskin beyaz ile dengeleyebilirsiniz.

4. 70 ve 80’lerin Dekorasyon Renkleri
a. 70’ler Renk Paleti
1970’ler tamamen disko dönemi gibi görünüyor, retro ve göz kamaştırıcı tasarımlar söz konusu. Cesur desenler ve renk sıçramaları etkin şekilde kullanılıyor. Genel olarak 60’ların renkli ve hareketli etkileri üzerine yapışmış. 70’ler canlı yeşiller, turkuaz, güneş sarıları, portakal rengi ve kahverengi trendini gördü. Yani genel olarak parlak ve güneşli tonlar seçiliyordu. Ahşap paneller üzerinde renkler ve cesur desenler kullanılıyordu. Siyah ve beyaz daha fazla renk sıçraması ve desenleri sunmak için kullanılıyordu. Yani arka plan olarak kullanılan beyaz, renkleri dengeliyordu. Bu yıllarda çokça kullanılan popüler renk kombinasyonları;
- Parlak Yeşil ve Mavi
- Siyah ve Beyaz
- Sarı ve Beyaz
- Pembe ve Mor
- Sarı ve Turuncu,
- Sarı ve Yeşil
- Pembe ve Yeşil
- Kırmızı, Siyah ve Beyaz
b. 80’ler Renk Paleti
80’ler dekorasyonda pastel tonlar ardından parlak ve neon renkler trendini yaşadı. Hatta duvar boyalarında oldukça popülerdi. Beyaz ve gri duvarlar üzerinde ekstra olarak parlak bir kat boya ile vurgu duvarı oluşturuluyordu. Grafikli, geometrik şekilli ve duvardan duvara halılar trenddi. Trend olan renkler arasında leylak rengi, tozlu mavi, şeftali ve deniz mavisi tonları vardı. Ayrıca yeşil ve bakır rengi birlikte kullanılıyordu. Bu renkler daha sonra derin mavi, siyah ve beyaz, birincil renkler ve neon renk trendine dönüştü.
c. 90’lar Renk Paleti

90’lar denildiğinde aklıma ilk gelen renk Friends moru oluyor. Monica’nın dairesindeki mor kapı ve mor duvarlar o zamanlar evlerde çok kullanılmış. Hayatın her alanının renkli ve dolu dolu geçtiği 90’lar kahverengileri, koyu laciverti, pembeyi, kırmızıyı trend kabul etmiş.
Çiçekli ve büyük desenli aksesuarlar, canlı duvar renkleri ve duvar kağıtları 90’larda evi ev yapan dekorasyonlar. Çiçek desenleri koltuklar için oldukça modaydı. Genel olarak renkli ve camlı dekorlar tercih ediliyor. Minderlerde en renkli haliyle görünüyor.
5. Nötr Renkler
Renkler söz konusu olduğunda neden nötr eklendi ki bu listeye karışıklığı olabilir. Tanımı biraz tartışılır. Genellikle renk tekerleğinde görünmeyen renkler olarak kabul ediliyor. Ancak bu renkler yumuşak ve ince. Bu yüzden renkleri dengelemesi çok kolay. Beyazlar, gri, bej ve fildişi gibi renkler nötr kategorisine giriyor. Tabii bu renklerin bir çok tonu da var. Sakinleştirici ve huzur etkili nötr renkler bu özellikleri için bir çok insan tarafından tercih ediliyor. Daha az cesaret gerektiriyor ve eşleşmesi gayet kolay. Yani daha güvenli bir tercih olarak görülüyor. Bunun bilinmeyen bir kısmı ise dikkatli bir kullanım olmazsa çok sıkıcı hale gelmesidir.
- Blogdaki en son yazılar;
- Yaz Çiçekleri 2: Temmuz Ayı Çiçekleri
- Evde Çiçek Dekorasyon Fikirleri – Alana canlılık getirecek 5 öneri
- Yaz Çiçekleri 1: Haziran Ayı Çiçekleri — Haziran ayında doğanlara özel
İç Dekorasyon, İç Dekorasyon