Taze meyveler hayatımızın güzel bir köşesinde yeri değişmeden duruyor. Bu meyvelerden biri olan nar sadece meyvesi ile değil aynı zamanda mükemmel çiçekleri ile de favori olmayı başarıyor. Nar çiçeği, parlak kırmızı renginin güzelliği ile tanınan ufak tefek boylarda bir çalı türünün çiçekleridir.
Nar çiçekleri İran’a özgüdür. Ancak Hindistan ve Afrika gibi yerlerin bazı bölgelerinde ayrıca yeni yeni Kaliforniya’da da yetişir. Asya ve Akdeniz havasını da sever. Sıcak iklimlerin çiçeğidir.
Çiçekler ve anlamları ile yakından ilgiliyseniz birçok farklı çiçeğe ve hakkında çokça güzel bilgiye Çiçekler ve Bitkiler kategorisinden ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
1. Nar Çiçeği Görünümü ve Anlamı
Bu çiçek Lythraceae familyasının yaprak döken bir çalısıdır. Ağaç aynı zamanda hem erkek hem de dişi tür çiçekler üretir. İki türün de oldukça parlak turuncu ve kırmızı tonlarda çiçekleri açar. Üç ya da beş adet taç yaprağı olur. Çiçeklerin kenarları hem düz hem de fırfırlı olabilir. Ayrıca çok hoş ve hafif bir kokuya sahiptir.
Nar çiçeği tıpkı nar gibi;
- Doğurganlık
- Kutsallık
- Bilgelik
- Bolluk
- Saygı
anlamlarını taşır. Ayrıca Nar Çiçeği Romalılar için evliliği temsil ediyordu. Bazı kültürlerde düğünlerde “Yüz Yıl” anlamı ile hediye edilir.

2. Nar Çiçeği Büyüme Dönemi & Bakımı
Beslenmesi de büyümesi de oldukça kolay olan bir ağaçtır. Bu yüzden yetiştiği bölgelerde her bahçede görebilirsiniz. Çünkü tüm bahçeyi hafif kokusu ve parlak kırmızı çiçekleri ile büyülü bir yer haline getirir. Bu da en büyük seçim sebebidir. Sıcak mevsimlere ve kurak yerlere toleranslı olduğundan bakımı kolaydır. Yani kil hariç her toprakta yetişir.
Ağacın kökü zayıftır ve az besin ihtiyacı vardır bu yüzden yoğun bir gübreleme gerekmez. Kuraklığa alışkın olduğundan düzenli sulama ihtiyacı da olmaz. Ağacı canlı tutmak için haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Mart ayı gibi çiçeklenme & tomurcuklanma dönemi başlar ve Eylül ayına kadar devam eder. Sonbaharda da meyveleri hasat etme zamanı gelir.
3. Çiçeklerin Hızlı Dökülmesinin Sebepleri
Nar çiçekleri için ağacın sert etkilerden korunması gerekir. Aslında bu oldukça kolaydır çünkü nar dayanıklı bir ağaç olarak bilinir. Çiçeklenme döneminde üzücü kabul edebileceğiniz çiçek düşmeleri olabilir. Bunun sebebi ağacın hem dişi hem de erkek çiçekler üretmesidir. Erkek çiçekler doğal yoldan düşer yani ağacınızda erkek çiçek çoğunluktaysa düşmelerine hazırlıklı olmanız gerekir. Ayrıca yeterli miktarda erkek çiçek olmazsa dişi çiçekler de düşecektir.
Çiçek kaybına sebep olan bir diğer faktör de çevredir. Sıcak havalarda ani değişiklikler olursa çiçekler düşecektir. Çünkü biliyorsunuz ki nar ağacı sıcak havaları sever. Böyle bir iklimde yaşıyorsanız nar ağacınızı saksıda ya da serada yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Diğer bir çiçek dökülme sebebi nar ağacının yeni ekilmiş olmasıdır. İlk 3 yıl nar ağacındaki her çiçek dökülür. Bu olduğunda pes etmemeli ve düzenli olarak ağacınız ile ilgilenmelisiniz. Çünkü bu doğal bir durumdur.

4. Nar Çiçeği Zararları
- Cercospora Yaprak Lekesi Hastalığı: Yapraklardaki açık kahverengi lekelerin mantar saldırısı sonucu oluşmasına yaprak lekesi hastalığı deniliyor. Bu hastalık meyvelerde de büyük siyah lekeler oluşmasına neden olur. Bol sulama ya da yüksek yağışa maruz kalma gibi durumlarında oluşur. Ağacınızı kurtarmak için enfekte olan kısımları temizlemeniz gerekir. Eğer hastalık ağaçta fazla yaygınlaşmışsa mantar ilacı tedavisine başvurabilirsiniz.
- Heart Rot: Başka hastalıklara göre daha nadir görülür. Hastalığa yakalanmış meyveler diğerlerinden daha soluk renklerde ve daha hafif olur. Mantarların sebep olduğu bu hastalığın bir çözümü bulunmuyor.
- Yaprak Biti: Nar ağacını bodur ve zayıf bırakan bir böcek istilasıdır. Meyvelerin çürümesine ve içten küflenmeye sebep olur. Etkilenen bitkiler diğer bitkilere böcekleri iletir. Az görüldüğünde etkilenen kısımları ve çevresini temizleyebilir ya da bitkiyi su ile yıkayabilirsiniz. Çok yaygınsa böcek ilaçları kullanılması gerekir.
nar çiçeği, nar çiçeği faydaları, nar çiçeği rengi, nar çiçeği zararları, nar çiçeği çeşitleri, nar çiçeği bakımı, narçiçeği, narcicegi rengi, nar cıcegının faydaları,hibiskus ne, hibiskus, nar çiçeği ne işe yarar, nar çiçeği özellikleri,