Evde Çiçek Yetiştiriciliği
Ev bitkileri yazılarıma devam ederken dedim ki bugün neden bitkilerin işlevselliklerini konuşmayalım ki? Bitkilerle evi aydınlatmak mükemmel bir yöntem. Bu yüzden bugün sizlere karanlık bir alanda kendini geliştirebilecek birkaç bitkiyi tanıtacağım.
Bundan önce Ev Bitkileri kategorisinde yazdığım Çiçek Açan Bitkiler, ve Evinizde Asmak İçin Bitkiler yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim. Ev bitkileri her alanda işimizi kolaylaştırıyor. Ayrıca ben de bu konuya katkıda bulunarak önerdiğim bitkilerin bakımının kolay olmasına dikkat ediyorum.

Aydınlatmak istediğiniz yer ister bodrum katı olsun ister ofisiniz olsun bunu iç mekan bitkileri ile yapmak alternatif bir yol. En renkli ve bakımı kolay ev bitkilerinden bazıları, fazla ışık almayan yerlerde bile gelişiyor. Geliştikleri yerleri de aydınlatıyor. Artık listeye geçebiliriz.
İçindekiler
1. Deve Tabanı – Evde Çiçek Yetiştiriciliği
Karanlık iç mekanlara çok fazla toleransı olan bir bitkidir. Yağmur ormanlarına özgüdür. Evde kullanıldığında eve tropikal bir hava katacaktır. Gölgeyi sever ve bakımı çok kolaydır. Çok farklı yaprak türleri ve şekilleri vardır. Bu bitkinin toprağı üstten 2 cm kuruduğu zaman tekrar sulanmalı. Asılı olarak sunulduğunda daha iyi bir görüntü de elde edersiniz çünkü tırmanıcı bir yönü vardır.
Işık: Düşük ışık veya dolaylı ışık
Su: Toprak dokunulduğunda kuruduğunda

2. Zeze Çiçeği (Zamioculcas Zamiifolia)
Bu da yine deve tabanı gibi karanlık köşeleri ve ihmali tolere edebilecek bir ev bitkisidir. Bu bitkinin ana vatanı Afrika olduğu için kuru koşullarda kendini idare edebilir. Yani sık seyahat edenler için güzel bir tercihtir. Bir ofiste veya dükkanda yalnızca floresan ışık alsa bile gayet iyi iş çıkaracaktır. Parlak, koyu yeşil yapraklarla kaplı dik, hafif kavisli gövdesi vardır.
Işık: Düşük ışık veya parlak, dolaylı ışık
Su: Toprağın tepesi kuruduğunda
Boyut: 90 cm uzunluğa kadar
3. Difenbahya (Dieffenbachia)
Difenbahya, “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinir. Bazen yapraklarından su çıkarması ona bu ismi vermiş. Renkli yapraklar söz konusu olduğunda, difenbahya birkaç seçenek sunar. Pek yer seçmez, yani karanlık bir alana ışık katmak için kullanılabilir. Karanlık odada kullanmayı tercih ederseniz aşırı uzun bacaklı olabilirler. Bunu engellemek isterseniz dolaylı ışık alan bir yere yerleştirin. Bu tropikal bitkiler, sarı-yeşil veya beyaz-yeşil renkte çok çeşitli benekli parlak yapraklara sahiptir. Dieffenbachia zehirlidir, bu nedenle çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
Işık: Düşük ışık veya parlak, dolaylı ışık
Su: Toprağın tepesi kuruduğunda
Boyut: 90 cm uzunluğa kadar
4. Bardak Menekşe
Tam olarak karanlık bitkisi değilir yine dolaylı bir ışık yetecektir. Bunun sebebi ise çiçek açıyor olmasıdır. Genellikle kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında çiçek açan bu menekşe, 90 cm genişliğinde, çan şeklinde, zengin renklerde, genellikle zıt şeritler veya beyaz beneklerle işaretlenmiş çiçekler taşır.
Işık: Parlak, dolaylı ışık
Su: Toprak dokunulduğunda kuruduğunda
Boyut: 30 cm uzunluğa kadar
5. Dua Çiçeği (Calathea)
Dua bitkisinin neşeli yaprakları ile evinizin karanlık köşelerini aydınlatabilirsiniz. Bakımı kolaydır ve parlak kırmızı damarlı, alacalı, yeşil ve krem yapraklara sahiptir. Adını yapraklarının geceleri kıvrılmasından almış. Boyu pek uzamadığı için masa ya da sehpa üzerinde kullanılmaya müsaittir.
Işık: Düşük ışık veya dolaylı ışık
Su: Toprak dokunulduğunda kuruduğunda
Boyut: 20 cm uzunluğa kadar

6. Antoryum – Evde Çiçek Yetiştiriciliği
Antoryum çiçeği olarak da bilinen bu bitki genel olarak kuyruk çiçeği, flamingo çiçeği adlarıyla anılır. Anthurium’un koyu, kırmızı, pembe, turuncu, beyaz veya mor çiçekleri, kışın karanlık günlerini bir miktar aydınlatır. Aşırı kuru veya ıslak toprakları sevmez. Toprağını nemli tutmanız gerekir. Parlak bir ışık altına güzel çiçekler açar fakat karanlıkta da kendini kötüye götürmez, sadece çiçeklenmesi sınırlanır.
Işık: Düşük ışık veya parlak dolaylı ışık
Su: Toprak kurumadan hemen önce
Boyut: 60 cm boyunda
7. Yuka
Asparagaceae ailesindeki çok yıllık çalılar ve ağaçların bir cinsidir. Bu bitkinin görünüşüne baktığınızda muhtemelen çöl koşullarını anımsayacaksınız. Görünüşüne aldanmadan söyleyeyim bu iç mekan bitkileri köşe bir alanda gayet mutlu yetişir. Bitki karanlık bir odada güneşli bir yerde olduğundan daha hızlı büyüyecektir. Fazla sulanmaması da gerekir.
Işık: Düşük ışık veya parlak dolaylı ışık
Su: Toprak kuruduğunda
Boyut: İç mekanda 240 cm yüksekliğe kadar

8. Columnea – Evde Çiçek Yetiştiriciliği
Yaprakları parlak yeşil ve çiçekleri kırmızı renktedir. Çiçek açma dönemleri türüne göre farklılık gösteriyor. Gölge ortamlarda da aydınlık bir alanda da güzel yetişir. Nemli ortamları sever. Ayrıca asılı sepetlerde de kendini gösterir.
Işık: Düşük ışık veya parlak, dolaylı ışık
Su: Toprak dokunulduğunda kuruduğunda
Boyut: 60 cm’ye kadar
9. Ok Başı Sarmaşığı (Syngonium Podophyllum)
Anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Çok çeşitli düşük ışık koşullarında kendini geliştirebilir. Doğrudan güneş ışığı almayan gölge ortamları severler. Güzel yaprakları parlak yeşil, bronz veya alacalı olabilir.
Hafif: Düşük veya orta dolaylı ışık
Su: Toprak kuruduğunda
Boyut: 90 cm kadar