Duvar Boyama Teknikleri
Bu yazı duvar ve tavan boyama için boyama günü seçimi de dahil, tüm boya çeşitleri ve uygulama yöntemleri, boya fiyatları ile birlikte en ince ayrıntıları içeriyor.
Hazır kendi evimde de duvar ve tavan boyama dönemindeyken sizinle hem bildiklerimi hem de araştırdığım konuları tek bir sayfada paylaşmaya çalışacağım. Çünkü ben arama yaparken bir çok şeyi ayrı ayrı yerlerden buldum. Bu da zaman kaybına sebep oldu. Boyama yapmayı düşünenler için bunu biraz daha kolaylaştırmak istedim. Bu arada eğer pratiğiniz yoksa boyama videoları izleyip birkaç şey öğrenebilirsiniz.
- Öncelikle ilk bilmemiz gereken boya çeşitlerinin neler olduğu. Kullanacağınız boya ortamına göre değişiyor.
- Daha sonra bir odada boyama yapmaya başlamadan önce nasıl bir hazırlık yapmanız gerekiyor bunu anlatacağım.
- Boyama yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor ve en kaliteli boya malzemelerini nereden bulabilirsiniz bunlardan bahsedeceğim.
- Ayrıca duvar boyama için güncel fiyat listesi ve kalitesine göre boya markalarını listeleyeceğim.
Hepsinden önce, boyama yapmaya ne zaman başlamalısınız? Boyamayı düşünmeden önce bilmeniz gereken birkaç şey olabilir.

İçindekiler
Kuru havaları bekleyin
Hava durumunu göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. Çünkü boyama üzerinde etkisi olacaktır. Yağmurlu bir günde nem olabilir ve bu da duvarlarınızın yavaş kuruması anlamına gelir. Eğer zamanınız yoksa ve nemli havada boyama yapmanız gerekiyorsa, yavaş kuruyan bir boya tercih edebilirsiniz. Böylece de hata yaparsanız düzeltme şansınız olur. Zaten nemli bir ortam olacağı için yavaş kuruyan boya seçimi mantıklı olacaktır.
Kapsamlı bir görsel inceleme ve hazırlık yapın
Astarı ve boyayı duvarınıza uygulamadan önce, duvardaki çatlakları, dökülmeleri veya soyulmaları temizlemelisiniz. Bunu zımparalayarak ya da kazıyarak yapabilirsiniz. Eğer bunu yapmazsanız üzerine ekleyeceğiniz boya çok sağlam olmayacaktır ve gevşek kalacaktır. İlk başta bunu yapmazsanız paranızı ve emeğinizi boşa harcamış olacaksınız. Boyama yapacağınız duvarda yağlı lekeler varsa bunları sabunla temizleyebilirsiniz. En son olarak boyamaya geçmeden önce duvarınızı nemli bir bezle ıslatmak boyanın yapışkanlığını arttıracaktır.
Peki kullanacağımız boya çeşitleri neler?
Yukarıda da anlattığım gibi boyamaya geçmeden önce astar yapmamız gerekiyor. Astar kullanmak neden önemlidir? Bu aşamayı yaparak boyamanın daha yapışkan olmasını sağlarız. Boyamadan önce astar, duvarınızda boyaya zemin hazırlamak, dayanıklılığını sağlamak ve kullandığınız boyanın ömrünü uzun kılmak içindir. Astarı geçtikten sonra kullanacağımız boya seçimi var sırada. Söylemiştim, boya seçimi en önemli olaylardan biri. Çünkü kullanacağınız ortama uygun boya çeşidi seçerseniz kalıcılığı ve kullanışlılığını etkilersiniz.

Boya Çeşitleri ve Boyaların Kullanım Alanları
Silinebilme özelliği onu daha tercih edilir kılıyor. Ancak daha çok sağlıklı içerikten yanaysanız, doğal boyayı seçebilir, mat bir görüntü ve ekonomi istiyorsanız plastik boyayı seçebilirsiniz.
1. Yağlı Boya
Yapısı parlaktır. Diğer boyalara göre kokusal olarak daha çok etki bırakır kullandığınız alanda. Duvarlarınızın nefes alması su bazlı olanlara göre daha düşüktür. Bunu göz önünde bulundurmalısınız kullanmayı tercih edecekseniz. Kokuyu odadan çıkarmak zor olacaktır. Hızlı kuruyacağı için hata yapmamaya özen göstermelisiniz. Kullanışı da diğerlerine göre zordur.
2. Plastik Boyalar (Silikonlu Boya)
Bu boya su ile inceltilmiş boyadır. Plastik boyayı kullanmayı düşünüyorsanız bilmelisiniz ki bu boya silinebilir bir boya değil. Bu yüzden kullandığınız alan kirlenmeye müsait olmamalı. Ayrıca silikonlu versiyonu da mevcut. Fakat o da silinemiyor. Silikonlu olanın özelliği, boyanın yapışkanlığını ve esnekliğini arttırmasıdır.
3. Su Bazlı Boyalar
Akrilik içerikli mat, yarı mat ve ipek mat görüntüsüne sahip boya tipidir. Silinebilme özelliğine sahiptir. Mat dışındaki boya tipleri tabii daha kolay silinir. Kokusuz olduğu için tercih edilebilir. Eğer astım veya benzeri bir hastalığınız varsa su bazlı boyayı tercih edebilirsiniz. Benim gibi koku hassasiyetiniz varsa kullanışlı, birebir boya türü. Yağlı boyaya ve diğerlerine göre kolay kullanış sunar. Diğer bir güzelliği ise hızlı kuruyor olması. Odanızı boyadıktan kısa süre sonra kullanabilirsiniz. Ne koku olur ne de kurumayan boya. Kendi boyamanızı kendiniz yapmanız için üretilmiş boya türüdür kısaca. Tercihinizi bu yönde kullanabilirsiniz. Bu boya ile tiner kullanmanıza gerek olmadığını da söylememe gerek var mıydı bilmiyorum.
4. Saten Boya
Bu boyayı uzun sürelik kullanmak istiyorsanız öncelikle doğru seçim diyebilirim. Hem silinebilme özelliğine sahiptir hem de bu boya uzun ömürlü bir sonuç verir. Yalnız kullanacağınız alanın ekstra pürüzsüz olmasına özen göstermelisiniz. Boyayı anlatmışken güncel fiyatlar hakkında da bilgi vereyim. Saten boyanın litresi 16-22 TL arasında değişiyor. Dyo, Marshall, Filli Boya kaliteli olduğu için fiyat olarak biraz daha fazla olabilir.

5. Doğal Boya
VOC ve koruyucu maddeler içermeyen, sağlıklı içeriği olan bir boyadır.
6. Antibakteriyel Boyalar
Bununla ilgili söyleyeceğim ilk şey, bu boya türünü istiyorsanız kendiniz boyama yapmayı unutun. Bu boyayı bir profesyonelin yapması gerekir. Genel olarak hastanelerde tercih edilir. Küf ve mantar oluşumuna kalıcı çözümdür. Bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Ayrıca kötü koku olayını da çözüyormuş.
7.Dekoratif Boyalar
Bu boya ile kolayca dekoratif bir sonuç elde ediyorsunuz. Tek bir renk kullanmak istemiyorsanız tercih edebilirsiniz çünkü birden fazla renk kullanarak dekoratif görüntüye ulaşıyorsunuz.
Bitti mi? Tabii ki bitmedi. Parlak tonda bir boya seçmek istiyorsanız bu kısım sizin için;
Parlaklıklarına Göre Boyalar
1. Mat Boya
Mat boyalar silinebilirlik açısından geride.
2. İpeksi Mat Boya
Görünümü ipeksi mattır. Temizliği kolay. Günlük alanlarda kullanılabilir bu yüzden.
3. Yarı Mat
Saten boya dediğimiz boyanın ta kendisi aslında. Üstte bu boyadan bahsetmiştim.

Parlak ve Yarı Parlak Boyalar olmak üzere 5 başlığa ayrılıyor.
Buraya kadar bahsettiğimiz boyalar iç mekan boyamaları için kullanışlı olanlardı. Bir de dış cephe için şöyle kısaca bakalım;
Mantıklı olduğu için Silikon Boya tercihi yüksek. Çünkü dış cephe boyalarını seçerken her türlü hava şartlarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Yani suyun boyayı duvardan kaldıracağı bir tercih yapmak yanlış olur. Eski bir yapı, dalgalanmış duvarlı bir bina varsa Grenli Boya kullanılabilir. Bir de Elastik Boya var. Bu da yeni binalarda kullanılıyor. İlerde oluşacak duvar sorunlarını en aza indirmek için.

- Boyama yapmak istetiğiniz alan ahşap ise;
Su bazlı boyalar ahşap alanlar için kolayca kullanılabilir. Bir diğeri de yağlı boyadır. Fakat bu yağlı boyayı kullanmak istiyorsanız kokusundan ötürü rahatsızlık yaratabileceğini tekrar söyleyeyim. Taşınabilir bir boyama alanınız varsa açık havada boyama yapabilirsiniz.

Vernik; ahşabı korumak ve şık görüntü vermek için kullanabilirsiniz.

- Boyama yapacağınız alan metal ise;
Örneğin evdeki doğal gaz boruları… veya pencerenizde demirlik varsa bunları boyamak isteyebilirsiniz. Metal için kullanılacak boya türünde yine akrilik boya(su bazlı) ve yağlı boyanın yanı sıra selülozik boya da kullanabilirsiniz.Tabii bulunması biraz zor. Selülozik boya tabancayla uygulanan boya tipidir bu arada. Eğer ulaşımı kolaysa dış cephede kullanmanızı tavsiye ediyorum çünkü kokusu yoğundur.

Normal bir boyamada fiyatlar neler?
Yaklaşık 70 m2 bir eviniz varsa tamamen boyatmak 800-900 Tl tutar. Tabi evinizde eşya varsa bu fiyat 300-400 TL artıyor. 90m2 bir ev için fiyat yaklaşık 1100-1200 TL olacaktır. Eğer daha büyükse 130 m2 gibi bir alanınız varsa bu fiyat size yaklaşık 1400-1500 TL olur.
- Eğer saten boya kullanmayı düşünüyorsanız bu fiyatlara yaklaşık 200-300 TL daha eklemelisiniz.
Boya türlerinde ve biraz da olsa fiyatlar hakkında bir bilgiye sahipsiniz artık. Boyama kısmında bizi neler bekliyor? Hazırlık aşamasında dikkate almanız gereken birkaç küçük ama önemli detay var.
Kullanacağınız Rengi İyi Seçin
Renk konusu oldukça önemli. İster trendlerden ister kendi zevklerinize göre boya seçerken odanızın aydınlığını ve boyutunu göz önünde bulundurun. Dar ve karanlık bir odada koyu tonlar kullanıp odanızı daha çok boğmayın. Trendlerden bir boya rengi seçmek istiyorsanız 2020 duvar renklerinde genel olarak pastel tonları mevcut. Birkaç örnek gerekirse;
- Klasik Mavi
- Mint Yeşili
- Mercan Pembe
- Pastel Pembe
- Local Green

Boya miktarını önceden belirleyin
İhtiyacınız olan boya miktarını doğru belirlemeniz gerekir. Bunun için profesyonel bir yardım almalısınız. Bir satış temsilcisinden odanızın boyutlarına göre boya miktarı belirlemesini isteyin.
Her proje benzersizdir ve seçtiğiniz boyaya ve duvarlarınızın durumuna bağlı olarak farklı araçlara ihtiyacınız olabilir, ancak birkaç zorunluluk var.

Araç ve Gereçler
Boyadan sonra elinizde bulunması gereken malzemeler;
- Rulo
- Boya silindiri uzatma direği
- Fırçalar
- Boya tepsisi
- Zımpara
- Ressam bandı
- Macun bıçağı


Fırçalarınızını ve ruloları kaliteli alın
Her şeyde olduğu gibi burada da kaliteli malzeme kullanarak profesyonel bir görüntüye ulaşmanız mümkün. Odanızı kendiniz boyamak istiyorsanız ve en iyi sonucu elde etmek istiyorsanız rulo seçimi önemli. İyi büyük fırçalar ve rulo kullanımı size kapsama alanında da yarar sağlar. Boyanın türüne göre fırça seçimi yapmalısınız. Su bazlı boyalar için beyaz kıllı fırçalar kullanılır. Plastik boyalar için plastik boya rulosu bulabilirsiniz. Yani satın almadan önce bunları mutlaka sorun. Küçük alanlarınız için, duvar kenarları örneğin, kestirme fırçaları kullanın. Bunlar ince uçlu fırçalardır. Böylece tekrar uygulama aşamasında zaman kaybetmemiş olursunuz. Damlacıkları engellemek için de ressam bandı kullanmanızı öneririm.


Boyamaya başlamadan önce odayı hazırlayın
Boyama yapmaya başlamadan önce bilmelisiniz ki ne kadar dikkatli olursanız olun bir yerler mutlaka boyanıyor. Bu yüzden özellikle zeminde ve mobilyalarda boya görmek istemiyorsanız bunları kaplayın.
Işık anahtarını ve kapaklarını sökün
Beş dakikalık adımı sabırsız olduğunuz için atlamayın. Sonrasında sizi üzecektir.
Astar kullanın
Hali hazırda temiz bir duvar yüzeyine sahipseniz, yani son boyama üzerinden 8 yıl geçmemişse astar kullanmayabilirsiniz. Ancak ihtiyacı olan bir duvarı astarsız boyamaya başlamayın. Eğer yüzeyde parlak bir boya kullandıysanız daha önceden, yine astar kullanmanız gerekir.
Silindir ile yukarıdan aşağıya boya
Boyama yaparken profesyonel bir görünüm elde etmek istiyorsanız, silindirinizi yukarıdan aşağıya doğru kullanın. Burada dikkat edeceğiniz önemli bir konu, eğer hızlı kuruyan bir boya kullanıyorsanız bütün titizliğinizle çalışmalısınız. Boyadığınız bir alan kurumaya başlamışsa orada düzeltme yapmaya çalışmayın. Bunu yaparak duvarda çizgiler ve izler bırakırsınız.

Duvarda Koyu Renk
Duvar boyamada söylemek istediğim son şey ise koyu renkli boya kullanımı. Genel bir durum olmamakla birlikte çok aydınlık bir odanız var ve aydınlığı azaltmak istiyorsanız pencerenin karşısındaki duvarınızı koyu bir renge boyayın. Işığı emecektir. Yaygın olarak ise aydınlık bir oda istiyorsanız ve beyaz kullanmak istemiyorsanız, pencerenizin olduğu duvara ışığı yansıtacak açık tonda koyu renk boya kullanın. Koyu renklerin kullanımı için uygun olan bir başka yer de kısa duvarlardır. Bu duvarlara sıcak koyu tonlar iyi gider. Örneğin; Kırmızı. Duvarlarda vurgu yapmak için koyu tonlar kullanmayı düşünüyorsanız, 3 duvarı koyu tonlara diğer duvarı açık renkte boyayın. Bu hem vurgu oluşturur hem de dekorasyona rahatlık ve tenhalık hissi katar.


Tavanı Nasıl Boyarım?
Boyama aşamasında gözünüzü korkutan bir bölüm tavan boyama olabilir. Burada da ilk yapacağınız şey planlamak ve hazırlanmak. Boya seçimini beyazdan yana kullanmayacaksanız iç tasarıma uygunluğunu ölçmelisiniz. Tavan için farklı bir desen ya da renk kullanarak evinizin havasını değiştirebilirsiniz. Boyama yaparken duvarla tavanın bitiştiği yere bant çekin. Ressam bantları kullanabilirsiniz. Bu kısımlarda kestirme(ince uçlu) fırça ile boyama yapın. Kalan kısımlarda iyi sonuç almak için rulo kullanmanız gerekiyor. İhtiyacınız olan malzemeler;
- Tavan boyası (normal boya yerine tavan boyası alın.)
- Merdiven
- Fırça
- Bant
- Rulo
- Uzatma direği
- Boya tepsisi

İşe başlarken boyama yapacağınız odada ne kadar mobilya varsa çıkarın ya da bir muşamba ile üzerini kapatıp kenarlarını bantlayın.
Tavanı temizleyin. Bu adımı üşenerek atlamak daha sonra pişmanlık verebilir. Çünkü tozlu bir tavana boya yapmaya başlarsanız boyanın yapışkanlığını azaltmış olursunuz. Tavanda kalafat ile onarılacak çatlaklar var mı kontrol edin.
Tavanda çatı sızıntıları, taşan lavabo akıntıları, tütün dumanı gibi lekeler varsa tavanı astarlamadan boyamak bu lekeleri kapatmayacaktır. Boyama aşamasına geçmeden önce bir kat astar boya ile astarlayın. Tavan hafif dokulu bir tavan ise buraya alçıpan astar, daha fazla dokulu bir tavan ise yüksek yapılı astar kullanın.
Lamba ve avizeleri (sigortanızı kapattıktan sonra) güvenli bir şekilde çıkartmanın size yardımı olacaktır. Daha sonra ışık anahtarlarınızı ve kornişleri bantlayın, oralar da boya olmasın.
Silindir ile ulaşamayacağınız yerleri boyamakla başlayın. (Lamba kenarları, duvar kenarları)
Silindir ile boyama yaparken 1’er metrelik alanlarda paralel olarak çalışın.

Tavan boyasında 2 kat çalışma yapmak istiyorsanız, ilk boyamadan sonra en az 2 saat geçmesini bekleyin.
Boyama için koruyucu gözlük ve şapka kullanabilirsiniz.

Önerilen İyi Boya Markaları
Kapanışı kullanabileceğiniz kaliteli boyalarla yapalım.
- Filli Boya – Renk tabelası oldukça geniş.
- Dyo – Yerli ve kaliteli bir marka arıyorsanız tercih edebilirsiniz.
- Marshall – Hem kalite hem de çeşitlilik ve güvenilirlilik açısından öndedir.
- Juton Boya – Eğer boyama yapacağınız alanda ısı problemi yaşıyorsanız, ısıya dayanıklı Juton’u tercih edebilirsiniz.
- Polisan – En kolay ulaşabileceğiniz kaliteli boya markasıdır.
Duvar ve Tavan Boyama bittikten sonra Duvar Dekorasyonu yazılarıma da göz atabilirsiniz.
Duvar Boyama Teknikleri, Duvar Boyama Teknikleri, Duvar Boyama Teknikleri