Cennet çiçeği
Cennet çiçeğinin bilimsel adındaki cins sıfatı olan ‘Cuphea’ Yunanca kifos (kavisli) kelimesinden geliyor. Kufeya çiçeğinin tohumları kavisli olduğu için bu kelime seçilmiş. Tür adı ise cennet çiçeği yapraklarının Hyssop bitkisine benzerliği nedeniyle ‘hyssopifolia’ olmuş. Cennet çiçeğinin kökeni Meksika. Meksika, Guatemala ve Honduras’ın yaprak dökmeyen çalısı olarak biliniyor. Kufeya bilimsel adı ile Cuphea Hyssopifolia, yaklaşık olarak 60 cm uzuyor.
Mor, beyaz ve lavanta renklerinde çiçekleri açar. Tüysüz ya da yarı tüylü çiçekleri olur. Açan çiçekler yılın uzun bir kısmında dökülmeden güzel görüntüsünü koruyor. Çiçekler yaprakların yarı boyutunda olur. Bu sizi korkutmasın çünkü çiçekler küçük olur ancak sayısı fazladır. Yani uzaktan bakıldığında çiçekler kendini gösterir. Cennet çiçeğinin yaprakları ise ince, dar ve aynı zamanda koyu yeşil oluyor. Bol dala sahip olur ve her daldan yemyeşil yapraklar ve çiçekler çıkar. Bu çiçekler kendiliğinden dere ve nehir kenarlarında ayrıca nemli ormanlarda yetişir.
Bilimsel adı: Cuphea hyssopifolia
İngilizce adı: False Heather

İçindekiler
Cennet çiçeği nerede yetişir?
Kufeya çiçeği, birçok toprak çeşidi üzerinde güzel yetişir. Toprağın su ihtiyacı mevsime ve ekili olduğu yere göre değişiklik gösterir. Mevsim demişken bu çiçekler kış aylarının donlu günlerinde tamamen ölebilirler. En fazla dayanabileceği soğukluk -12°C derecedir. Akdeniz ve Ege gibi bölgelerde tüm mevsim bol yeşil dallı ve çiçekli kalır. Kış aylarının donlu günleri dışında, ilkbahardan sonbahara kadar uzun süreler güzelce çiçek açar.
Cennet çiçeği için en ideal dikim yerleri daha az güneş alan yerlerdir. Daha az güneş derken, tam gölgede bırakmaktan bahsetmiyorum. Güneşi tam almayan ama aydınlık yerlerde, kısmi gölgelerde iyi yetişir. Bahçenin biraz gölgede kalan alanlarına ekebilirsiniz. Mesela duvar kenarlarına ya da bahçedeki ağaçların gölgeliklerine dikilebilir.
Bahçeye cennet çiçeği ekilir mi?
Bahçelerdeki görünümü her zaman çok şık oluyor böylece manzaranızı da daha güzel hale getiriyor. Bahçeye ince bir dokunuş eklemek istiyorsanız bu çiçeklerden kullanmayı deneyin. Çünkü cennet çiçekleri bulundukları yere oldukça taze bir görünüm katar. Aslında eğer küçük bir bahçeye sahipseniz sizin için en uygun bitkilerden biridir. Zengin tonlarda yeşile sahiptir ve çiçekleri de bol sayıda çıktığından bahçeye yeterince doku sağlar.
Kufeya çiçeği çoğaltma nasıl yapılır?
Yetiştirilmek için tohumları kolay alınır. İyi drene edilmiş bir toprağa ekilmesi gerekir. Böylece hızlı bir şekilde yeşerir. Eğer yaprakları sertleşir ve canlılığını kaybetmeye başlarsa uçları sıkıştırın. Sıkıştırma işlemi bitkiye güçlü büyüme, yemyeşil yapraklar ve daha fazla çiçeklenme sağlamak için yapılır.
Bitkinin çoğalması için dallarının toprağa temas etmesi yeterlidir. Dalları temas ettiği yerde kökler oluşturarak yayılır. Toprağa dökülen tohumlar kendiliğinden yetişir. Ayrıca yeni olgunlaşmış dallardan çelik ve tohum alınarak çoğaltılabilir. Fidelerini söküp başka bir yere dikmek isterseniz size sorun çıkarmaz. Kolayca yetişir.

Cennet çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Cennet çiçeğinin bakımı nasıl olmalı? Öncelikle cennet çiçeği ne kadar canlı kalır bunu cevaplayayım. Büyümesi kolaydır, kısa zamanda yetişir ve uzun yıllar boyunca canlı kalır. Yaprak dökmez. Tabii uzun yıllar bahçenizde kalması için sıcaklık koşullarının uygun olması gerekir. Eğer iklim şartlarında donma görülen bir yerde yetişmişse sadece 1 yıl canlı kalır.
1. Sulama
Genelde uzun süre yeşilliğini koruyan cennet çiçeği, yaz mevsimi çok güneşli bir alanda ekili ise haftada bir sulamak gerekir. Aslında en iyi büyümeyi tam güneşli ya da yarı gölgeli yerlerde gösterir ancak tam güneş alan yerlerde sulanması unutulmamalıdır. Bu çiçek nemi sever. Yani kurakta bırakmamak gerekir. Kış ayının don olmayan günlerinde hayatta kalır ve bu günlerde sulamak gerekmez. Zaten yeterli yağışı alacaktır. Orta derecede tuza toleranslıdır
2. Toprak Seçimi
Çiçeğin ekileceği toprak verimli olmalıdır. Kil, tın ve kum gibi topraklarda iyi büyür. Ayrıca toprağının iyi drene edilmiş olması gerekir. Drene edilmiş toprak hafif gübrelerek nemli tutulur. Yani bahçe toprağına uygundur ve güzel şekilde yetişir. Toprak asitli ise biraz tarım kireci kullanabilirsiniz.
Cennet Çiçeği Kullanım Alanları ve Şekilleri
- Bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılıyor. Kenar kısımları süslemek için idealdir.
- Süs bitkisi için yetiştirilip satılıyor.
- Evlerde asılı saksılarda kullanılıyor ancak bunun için güneş alan havadar bir pencereye sahip olmanız önemlidir.
- Bahçeniz yoksa balkon, teras ya da verandada kullanabilirsiniz.
- Aynı zamanda yürüyüş alanlarının kenarlarında bol yeşillik ve güzel çiçek görüntüleri için kullanılıyor.
- Yapraklar ve çiçekler tonik olarak, ateş ve öksürük tedavisinde kullanılıyor.
- Böcek ilacı olarak kullanılıyor.
- Ayrıca kelebek bahçelerinde de kullanılıyor. Çünkü cennet çiçeği kelebekler ve sinek kuşları için çekicidir.
- Bahçenizde kelebekler görmek istiyorsanız bu bitkiyi kullanabilirsiniz.

Cennet Çiçeği
Meyveler ve bitkiler hakkında diğer yazılarım için Bitkiler Hakkında kategorisini ziyaret edebilirsiniz.