Balkon tasarımları ve teras dekorasyon bence evde en eğlenceli dekorasyonlardan biri. Dekorasyon ile yakından ilgili biri olarak, evin vazgeçilmez köşesi balkonları es geçmem olmazdı. Bazen bomboş duran, bazen de depolama alanı olarak kullanılan balkonları gördüğümde çok üzülüyorum. Müthiş bir manzaraya sahip balkonlar kullanışlı hale getirilemiyor. Oysa ki evi ev yapan balkonudur. 🙂 Tamam mutfak ve banyo da olaya dahil. Balkonun heba edilmesi suç olmalı… Yani güzel bir manzaran varken neden değerlendirmeyesin ki. Bazen de tam tersi manzarası olmasa bile mükemmel hale getirilmiş balkonlar görüyorum ki bu da insanı mutlu etmiyor değil…
Özellikle şu dönemde, 2020’nin ilk aylarında, balkon ve bahçe arananlar listesinde 1. sıraya yerleşiyor. Virüsten dolayı evlerimizden çıkamıyorken, yeşilli, okuma alanlı bir balkonumuz olsa fena mı olurdu? Ya da yağmur yağarken bir kahve içmeye fresh bir oturma alanımız olsa? Bazen ev içerisinde içimizi açacak yerlere ihtiyacımız oluyor, özel bir tasarımcıyı kim bulacak şimdi diye düşünenlerdenseniz gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim, balkonunuzu hiç tereddüt etmeden kendiniz için tasarlayabilirsiniz!

Evet konuyu birazcık uzatmışım, heba edilen balkonlar konusunda biraz hüzünlüyüm… Şimdi, bunları konuştuk bir de bakalım nasıl balkonlar yapabiliyormuşuz evlerimiz için. Sizler için birkaç balkon tasarımı stokladım. Bu listede, balkonunuz küçük olsa bile en iyi şekilde değerlendirme yollarını göreceksiniz. Hazırsanız başlayalım.
— Mobilden giriş yaptığınızda yazıdaki Pinterest gönderilerini göremiyorsanız, sayfanın en altına inip “View Non-AMP Version“a tıklayarak gönderilere erişebilirsiniz.
İçindekiler
1. Balkonunuzu Yeşillendirin
Evet bu güzel bir öneri ama bu bitkilere sürekli kim bakacak diyenlerdenseniz, arkadaşlar, bence bu düşüncenizi değiştirmeye yetecek şeyler söyleyeceğim. Ama bunlara geçmeden önce balkonun bitki için uygun olup olmadığını ölçmeniz geriyor.
- İlk dikkat edeceğiniz şey, balkonunuzun ne kadar rüzgar aldığı. Evet çok rüzgar alan bir balkonda ne kadar nemli bir yerde yaşarsanız yaşayın bitkileriniz kuruyacaktır. Eğer eviniz üst katlarda değilse bu sorunla daha az karşılaşırsınız ancak üst katlarda yaşıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç şey var.
- Birincisi rüzgar alan bir balkonda küçük saksılar kullanmamak gerekiyor. Rüzgarın hareket ettiremeyeceği büyük saksılı bitkiler tercih edebilirsiniz.
- İkincisi ise söylediğim gibi bitkiniz rüzgardan dolayı çabuk kuruyacaktır, bakımı için daha çok özen ister. Eğer eğimli bir balkonunuz varsa saksılarınızı duvarınıza güvenli bir şekilde sabitleyebilirsiniz.
- Dikkat etmeniz gereken ikinci şey ise güneş ışınları. Balkonunuzun seçeceğiniz bitki için yeterli güneş ışığını alıyor olduğundan emin olmalısınız.

Bunları kontrol ettikten sonra, seçeceğiniz bitkiye karar verebilirsiniz. Eğer, benim balkonum küçük o yüzden küçük bir çiçek alsam güzel olur diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Küçük bir balkonda küçük küçük saksılar güzel bir görüntü oluşturmayacak.. Onun yerine tercihinizi büyük saksılı uzun bir bitkiden yana kullanabilirsiniz.
Sıra bakıma geldiğinde.. Ne demiştim, ben bakamam o yüzden balkonumda bitki istemiyorum diye düşünenler için önerilerim olacaktı. Evet, bazı bitkiler öyle her gün bakıma muhtaç olmuyor. İşlerim çok yoğun bir hafta sulamasam bile solmasın bitkileri arasında sukulentler (succulent plant), hava bitkisi(air plant), palmiye yer alıyor. Ayrıca kaktüste kullanabilirsiniz.
Sukulentler

Air Plant(Hava Bitkisi)
Palmiye(Yuka Bitkisi)
Bakımı en kolay, çiçekli ve çiçeksiz birçok bitkiye, burcunuza uygun çiçeklere ve bitkilerin ayrıntılı bakım önerilere Ev Bitkileri kategorisinden ulaşabilirsiniz.
2. Balkonunuz İçin Bahçeli Galeri Tasarımı
İlk olarak yeşillendirmeden bahsettik, devamındaki maddemiz bana bir tane çiçek yetmez, ben botanik bir balkon istiyorum diyenler için geliyor.
Eğer çokça bitki istiyorsanız ve alanınız yetersiz ise dikey bir bahçe kurarak balkonunuzun yeşil görünmesini sağlayabilirsiniz. Burada kullanacağınız küçük saksılı bitkiler olacak. Kendinize bir asma raf hazırlayabilir ya da satın alabilirsiniz. Burada yemeklerde kullanacağınız küçük bitkiler yetiştirebilirsiniz!
3. Katlanır Masa ve Sandalyeler Ekleyin
Alandan tasarruf edebilmek için katlanır masa ve sandalyeler kullanabilirsiniz.
Bir masa balkon her zaman hoş bir ektir. Katlanabilen masaları tercih edin, böylece kullanmadığınızda yer kaplama sorununa yol almaz. Ayrıca, yağmurda ve güneşte zarar görmesini de engellemiş olursunuz. Şu an balkon demirlerine asılabilen tezgahlar bile mevcut. Eğer masa tercih etmiyorsanız, bu alternatifi değerlendirebilirsiniz. Hatta kendiniz bile hazırlayabilirsiniz. Gerekmediğinde düz katlayabilirsiniz.

4. Balkonunuza Bir Salıncak Takın
Salıncak bankları sadece çocuk parkları için değil, biliyorsunuz. Belki hamak belki bir salıncak takarak balkonunuzu eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Balkonunuzda bir çıkıntı varsa, rahatlamak ve manzaraya biraz daha yüksekten bakabilmek için salıncak sabitleyin. Konforlu hale gelmesi için birkaç tane yastık ekleyin.

Daha fazla örnek için;
5. Balkonunuza Oturma Odası Gibi Davranın
Balkonunuzun üzerinde gerçekten vakit geçirmek isteyeceğiniz bir yer olduğundan emin olmak için oturma odası tasarım formülünü kullanın.
- Buna balkonunuza bir koltuk ekleyerek başlayabilirsiniz.
- Önüne üzerinde yemekte yiyebileceğiniz bir sehpa koyun ve bu görüntüyü ışıkla destekleyin.
- Bence balkonlarda mükemmel görüntüyü yaratan şey ışıklandırma.. Zaten doğru ışıklandırmayı yaptığınız düzenli her alan güzel görünecektir. Işıklandırmayı da doğru ve düzenli yaparsak, balkonumuz yeni oturma odamız olacak.
- Tabi bir de konforu sağlayabilmek için halı ekleyebilirsiniz. Daha çok kapalı balkonlar için öneriyorum bunu ama ben üşenmem zaten yağmurda karda sürekli düzenlerim diyorsanız yine açık balkonlarınız için de kullanabilirsiniz.
6. Balkonda Mum Kullanın
Benim gibi her yerde mum kullanmayı seven biriyseniz, balkonunuza da mum ekleyebilirsiniz.
Romantik bir atmosfer yaratmak isterseniz birkaç büyük mumu sıralı kullanabilirsiniz. Bunları kenara çok yaklaştırmamaya dikkat edin. Daha sonra bohem tarzı ve konforu için bir sandalye ekleyebilirsiniz.