Güzel ve Bakımı Kolay Bitkiler

Ev bitkileri, oldukları ortamda havayı filtreler ve hayat katar, bu yüzden bugün bakımı kolay 12 ev bitkisi tanıtacağım. Bilimsel çalışmalara göre bitkilerin olduğu alanlarda stres daha az oluyor ve üretkenlik artırıyor. Uzun bir günün ardından stresinizi azaltmak ve sizi rahatlatmak için evinizi mükemmel bir ortam haline getirir. Çalışma ofisinizde de bu bitkilerden yararlanabilirsiniz.

Biraz ihmal etseniz bile kendini yıpratmayacak çok fazla ev bitkisi var. Bunlardan birkaç tanesini anlatacağım. Bu örneklere geçmeden önce sıkça yapılan bitki bakımı hatalarından bahsetmek istiyorum. Eğer ev bitkinizin yapraklarında kuruma ve kahverengileşme oluyorsa muhtemelen bu hatalardan birini yapıyorsunuz. Birçok bitki aşırı sulama ile nemden ölüyor mesela. Yaygın 3 problem için yapılabileceklere bakalım.

1. Tutarsız Sulama Alışkanlıkları

Yapraklardaki kahverengi uçlar genelde sulama kaynaklı sorunlar oluyor. Bitkiler aşırı sulandığında, hafif meyveler haricinde, fazla nemden ölür. Eğer bu problem ile karşı karşıyaysanız sulama yaptığınız süreden sonra toprağın tamamen kurumasını bekleyin ve bir sonraki sulamayı da sadece çiseleme olarak yapın.

Çoğu iç mekan bitkisi sabit bir nem oranını tercih eder. Sulama yaptıktan sonra altındaki tabağı boşalttığınızdan emin olun. Böylece bitki ıslaklık içinde kalmaz.

2. Nem Eksikliği

Eğer evinizin içindeki nem oranı çok düşük ise bitkilerinize zarar verir. Pek çok bitki orman koşullarına özgüdür ve eviniz kuruysa bitkiler için günlük sisleme yapabilirsiniz. Bunun için bütün ev bitkilerinizi duşa toplayıp nem oranını yükseltebilirsiniz.

Bitkiler bir araya geldiklerinde nem seviyesini yükseltmeye yardımcı olabilir. Saksıları sığ bir tepsi içinde çakıl tabaka üzerine yerleştirip, çakıl taşlarının arasına su ekleyin. Su buharlaştıkça yapraklar için nemli bir alan oluşacak. Neme ihtiyaç duydukça tekrarlayın.

3. Toprakta Tuz Oluşumu

Birçok bitkinin arada bir gübrelenmeye ihtiyacı oluyor, büyümek için besin ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor fakat fazlasından kaçınmalısınız. Bitkiler doğru şekilde ve miktarda besin alsa bile bu gübre bir süre sonra tuzlaşmaya başlıyor. Tabii bu uzun sürelerde gerçekleşen bir olay. 1-2 yıl sürüyor bunun olması. Her 2 yılda bir toprağı ve gübreyi değiştirdiğiniz takdir de sorun yaşamazsınız.

Sulamada kullandığınız su da tuzlaşmaya sebep olabilir. Mümkün olduğu kadar damıtılmış ve filtrelenmiş su kullanmaya çalışın.


Bu sorunlarla ilgilendikten sonra bitkileriniz sağlıklı ve yeşil şekilde yetişmeye başlar. Uçları kahverengi olan yaprakları ise bir makas ile bitkiye zarar vermeden kesebilirsiniz. Eğer sulama konusunda yeterince vakti bulamıyorsanız kendinden sulanan saksılardan almayı düşünebilirsiniz.

1. Bakımı Kolay Bitkiler Üzümlü Sarmaşık

Burada resimlerdeki çeşidi Cissus Ellen Danica denilen meşe yaprağı sarmaşığı. Yaprakları diğer üzüm sarmaşıklardan farklı. Bu türden hangisini seçerseniz seçin asma yaprakları kolayca sarmaşık halini alır. Tercih edilme sebebi kolay bakımı ve diğer asmalara göre kolay şekil almasıdır.

Adı: Cissus rhombifolia

Yetiştirme Koşulları: Orta ışık; 18 – 26 ° C; eşit olarak nemli tutun.

Boyut: Asma olarak 2 m

2. Salon Çamı

Kolay bakılan iç mekan ağaçları bitki bakımına yeni başlayanlar için harika seçimler olabilir. Bu bitkiyi iç mekanda sağlıklı tutmak için parlak ama dolaylı gelen bir ışık almalıdır. Düşük ışıkta kalırsa dalları kahverengi olur.

3. Paşa Kılıcı

bakımı kolay bitkiler
bakımı kolay bitkiler

Paşa kılıcı, güzel görünümünü her zaman korur. Düşük ışık ve az sulamayla bile canlı kalabilir. Farklı yaprak şekillerine ve desenlerine sahip olanları vardır.

İsim: Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’

Yetiştirme Koşulları: Düşük ya da parlak ışık; 18 – 29 ° C; toprak yüzeyinin sulamalar arası kurumasına izin verin.

Boyut: 1 m boyunda ve geniş

4. Kurdele Çiçeği

Genel olarak örümcek bitkisi olarak anılırlar. Yıllardır popüler ev bitkisi olarak kullanılırlar. Gösterişli, örümcekli bir görünüm veren kayış benzeri, kemerli yaprakları vardır.

Adı: Chlorophytum comosum ‘Vittatum’

Yetiştirme Koşulları: Ortadan parlak ışığa; 18 – 23 ° C; toprağı eşit olarak nemli tutun.

Boyut: 30 cm boyunda ve 60 cm genişliğinde

5. Ok Başı Sarmaşığı

Adını yeşil yapraklarının üçgen şeklinden almış olan ev bitkisi. Yapraklarının farklı olduğu çeşitleri var. Bu bitkiyi dik olarak büyütmek için bir destek eklemeniz gerekir.

Neden Seviyoruz: Yaprakların ve arkadan gelen sapların ilginç şekli, her odaya tropikal bir his verir.

İsim: Syngonium podophyllum

Yetiştirme Koşulları: Düşük ila orta ışık; 18 – 23 ° C; eşit olarak nemli tutun.

Boyut: 90 cm boyunda ve geniş

Not: Bu bitkinin tüm kısımları yenildiğinde veya çiğnendiğinde dudaklarda, dilde ve boğazda tahrişe neden olabilir.

6. Mum Çiçeği

Balmumu bitkisi, küçük, mumsu yeşil yapraklarla kaplı, ince gövdeli bir hoya türüdür. Aynı zamanda güzel kokulu küçük pembe çiçekler de açar. Bu güzel kokusu sayesinde çok kullanılan ev bitkileri arasında yer alır. Saksıda ya da asılı olarak kullanılabilir. Bakımı kolaydır. Güçlü kokulu iç mekan çiçeklerinden biridir ve çok az suya ihtiyaç duyar.

İsim: Hoya carnosa

Yetiştirme Koşulları: Ortadan parlak ışığa; 12 – 23 ° C; toprak yüzeyinin sulamalar arası kurumasına izin verin.

Boyut: 1 m veya daha fazla tırmanabilir.

7. Kauçuk Ağacı

Adını kesiklerden salgıladığı yapışkan sütü özünden almış. Büyük bir ağaca dönüşebilir fakat budama ile kolayca kısalıyor. Salon bitkileri arasında popülerdir. Az güneş ışığı ve az sulama ile canlı kalabilirler. Gösterişli yaprakları vardır. Evde, ofiste, koridorda ya da kapalı balkon-teraslarda kullanımı uygundur. Soğuğa dayanıklıdır fakat çok soğukta, çok sıcakta ve çok güneşli alanlarda tutulmamalıdır.

İsim: Ficus elastica

Yetiştirme Koşulları: Ortadan parlak ışığa; 15 – 22 °C; toprak yüzeyinin sulamalar arası kurumasına izin verin.

Boyut: 240 cm boyunda ve 120 cm genişliğinde

Not: İçinden çıkan süt beyazı öz, hassas cilde sahip kişilerde tahrişe neden olabilir.

8. Salon Yaprağı

Japonca’da haran veya baran olarak da bilinen dökme demir bitki veya bar odası bitkisi olan Aspidistra elatior, Japonya ve Tayvan’a özgü Asparagaceae familyasındaki çiçekli bitki türüdür. İhmallere dayanıklıdır. Düşük ışık, düşük nem ve çeşitli sıcaklık değerlerine tolerans gösterir. Yavaş büyür.

İsim: Aspidistra elatior

Yetiştirme Koşulları: Düşük ışık; 10-21 °C; aktif büyüme sırasında eşit olarak nemli, sonbahar ve kışın neredeyse nemli tutun.

Boyut: 60 cm boyunda ve geniş

9. Para Ağacı

Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinir. Küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir. Susuz haftalar boyunca yaşayabilir. Bunun sebebi etli gövdesinde suyu depolamasıdır.

İsim: Crassula ovata

Yetiştirme Koşulları: Parlak ışık; 15-21 °C, kışın 10-13 °C; orta derecede kuru tutmak.

Boyut: 2 m boyunda ve 90 cm genişliğinde

10. Şeflera (Parlak Aralya)

Şemsiye ağacı olarak da adlandırılan bu büyümesi kolay iç mekan bitkisi, parlak yapraklara sahiptir. Aydınlık, yarı gölge veya hafif güneşli yerleri tercih eder. Yaz aylarında sulamaya dikkat edilmesi gerekir. Kış aylarında ise az sulama yapılır. 2 yılda bir nisan ayında saksı değişimi yapılabilir.

İsim: Schefflera actinophylla

Yetiştirme Koşulları: Ortadan parlak ışığa; 15-21 °C; toprağı eşit olarak nemli tutun.

Boyut: 240 cm boyunda ve 180 cm genişliğinde

11. Salon Palmiyesi (Dağ Palmiyesi)

Bu bitki iç tasarımcılar tarafından oldukça sevilen zarif bir yapıya sahip. Parlak fakat dolaylı bir ışıkta bulunması gerekir. Ortama bir nem dengesi yeterli olur ama yüksek nem ile daha iyi gelişir. Toprağı eşit derece nemli olmalı. Kuru bırakılmamalı.

Bitki adı: Chamaedorea

Boyut: 30 cm ila 2.5 m boyunda, 30 cm ila 90 cm genişliğinde

Yetiştirme koşulları: Orta ışık; 20-27 ° C; eşit nemli toprak.

12. Dal Orkide (Phalaenopsis)

Tropikal bir bitki türü olduğu için yüksek nemi severler. En iyi konumu doğuya ya da batıya bakan bir pencere önüdür. Uzun süre çiçekli kalırlar. Az su ile yetinir. Her sene çiçek açabilir.

Bitki adı: Phalaenopsis

Boyut: 90 cm ile yaklaşık 2 m boy arası; 1 ayak genişliğinde

Yetiştirme koşulları: Orta-düşük ışık; orta ila sıcak sıcaklık, 26 – 32 º C, Plastik kaplarda olan orkidelerin yosundakilere göre daha az sulamaya ihtiyacı vardır. Toprak kapları bir kase suya 10-15 dakika koyun, ardından suyun akmasını sağlayın.


Ayrıca diğer bitki yazılarıma bakmak isterseniz;

+ Yetiştirebileceğiniz Güzel Çiçek Açan 13 Ev Bitkisi

+ Evinizde Asmak İçin 13 Mükemmel Bitki

bakımı kolay bitkiler, bakımı kolay bitkiler, bakımı kolay bitkiler, bakımı kolay bitkiler, bakımı kolay ev bitkileri, ev bitki önerileri, ev bitkisi, houseplants, dekorasyon önerileri, dekorasyon fikirleri, kolay bakımlı ev bitkileri, popüler ev bitkileri, güzel kokan ev bitkileri, ev bitkileri, Güzel ve Bakımı Kolay Bitkiler, Güzel ve Bakımı Kolay Bitkiler, Güzel ve Bakımı Kolay Bitkiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir