Bahar çiçekleri bazen kendi kendine büyüyerek bazen de biraz yardımla gününüzü güzelleştirir. İlkbaharda ekilen çiçekler yerine ilkbaharda açan çiçeklere odaklanmak isterseniz bazı bahar çiçeklerinin soğanlarını Eylül-Kasım arasında ekmeniz gerekir. Soğanları ne zaman ekeceğinizi bilmek, çiçekler ile en iyi görüntüyü elde etmek için önemli. Çiçeklerinizin size baharı müjdelemesini istiyorsanız öncesinde biraz emek vermek gerekiyor. Bahar çiçeklerini tanıtmaya geçmeden önce bahar çiçeği nedir bakalım.

Bahar çiçeği nedir?

Baharı müjdeleyen, bahar mevsiminin artık bizimle olduğunu duyuran çiçekler bahar çiçekleridir. Bunu bize ilk gösteren yani baharda ilk açan çiçek kardelendir. İstanbul çevresinde Erguvan çiçekleri Nisan ayının ikinci haftasında kendini göstermeye başlayınca baharı kutlamaya başlarız. Bahar dalı çiçeği tüm ülkede pembe çiçekleri ile neşe getirir. Bunların yanında en güzel ilkbahar çiçeklerini bahçelerde ve saksılarda görmeyi de isteriz. İlkbaharda ekebileceğiniz birçok bahar çiçeği var ve hepsi birbirinden güzel kokuya sahip.

Bahar gelince hangi çiçekler açar?

Baharda ilk açan çiçek kardelen çiçeğidir. Bunun dışında Nergis, Papatya, Lale, Çuhaçiçeği ve sümbül gibi birçok çiçek ilkbaharın gözde çiçekleridir. Eğer evinizde bahar çiçekleri görmek istiyorsanız baharda açan çiçekler için önceden hazırlık yapmanız gerekir. Bakalım bilgiler arasında neler var?

Bahar çiçekleri nelerdir?

1. Papatya

Nisan ayının ilk yağmurları ile birlikte birçok yerde papatyaları görmeye başlarız. Birçok yerde dememin sebebi papatyaların dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilmesinden dolayı. Papatyanın bu kadar çok sevilmesinin sebeplerinden biri saflığı ve masumiyeti temsil etmesidir. Bir insana güveninizi kanıtlamak için ona papatya hediye ebilirsiniz. Papatya hediye ettiğiniz kişiye ben sır tutabilirim demek istersiniz. Daha fazla özel bilgiye Papatyanın Anlamı yazıma göz atarak ulaşabilirsiniz.

ilkbahar çiçekleri, papatya, beyaz papatya, bahar çiçekleri neler

2. Nergis

İlkbaharda çiçek açması için sonbaharda soğanlarının dikilmesi gerekenlerden biri nergis çiçeğidir. Parlak ve sarı renkleri göz kamaştırıcıdır. Bununla kalmıyor tabii kokuları da mükemmel. Ayrıca ekstra bir bilgi vereyim, kemirgenlerden bu çiçeklerden uzak durur.

sarı nergis, bahar çiçekleri

3. Çiğdem

Dayanıklı çiçekleri bahçenizde görmek istiyorsanız yine sonbaharda ekim yapmalısınız. Aslında Çiğdem çiçeği Şubat ayının başlarında çiçek açar. Hava koşullarına dayanıklı olsa da seçim yaparken böcekler için önemli bir besin kaynağı olduğu unutulmamalıdır.

ilkbahar çiçekleri, çiğdem çiçeği, sarı çiğdem, mor çiğdem, beyaz çiğdem

4. Sümbül

Çiçekleri bahar bitene kadar kalır hatta yaz aylarında da kendini gösterebilir. Evcil hayvanlarınız için zehirli olabilir, dikkat edilmedilir. Bunun dışında yine sonbaharda soğanları ekilen bir çiçektir. Büyümesi kolaydır ve emek verdiğinize değecek bir kokusu vardır. Görüntüsünü söylemeye hiç gerek yok sanırım… Evde pencere kenarında yetiştirebilirsiniz. Açık ve temiz havanın eksik olmadığı bir alanda da büyür. Sümbül bakımı yazımdan ekstra ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

sümbül, bahar çiçekleri

5. Çuha Çiçeği

Henüz karlar erimeden bu çiçekleri görebilirsiniz. Yani ilkbaharın başlarında çiçek açmaya başlar. Beyaz, sarı, mor ve pembe gibi renklerine rastlayabilirsiniz. Bu çiçek çok kolay yetişir ve çok az bakıma ihtiyaç duyar. Ancak uyarımı ekleyeyim, çok fazla çeşidi var. Uzun süre kalmasını ve kış aylarında eriyip gitmemesini istiyorsanız çok yıllık olanlarından almalısınız.

çuha çiçeği, bahar çiçeği

6. Kardelen

Kardelen kara benzeyen süt çiçeği anlamına gelir. Tıbbi açıdan da bir öneme sahip olan Kardelen çiçekleri adından da anlaşıldığı gibi kar yağdığı zaman kendini gösterir. Karların altından büyüdüğü için kardelen çiçeğinin anlamı sabır ve fedakarlıktır. Kar yağdığı zaman altlardan çıkmaya başlar. Bu yüzden baharda ilk açan çiçek olarak kabul ediliyor. Birçok türü vardır ve bu türler Nergisgiller familyasında incelenir. Kardelen çiçeğini saksıda yetiştirebilirsiniz. 2-3 yılda bir ilkbahar aylarında toprak değişimi yapmanız gerekir.

kardelen çiçeği, beyaz kar çiçeği, bahar çiçekleri

7. Lale

Lale söz konusu olunca hem renk hem de kaldığı süre açısından çok fazla seçeneğiniz oluyor. İlkbaharda lale görmek için kolları sonbaharda sıvamak gerekiyor. Lale soğanları sonbahar gelince ekilmeli. Teknik olarak uzun ömürlüdür diyebiliriz. Fakat sadece ilk yıl çiçek açıp kayboldukları için her yıl yeni soğan ekmek isteyebilirsiniz.

lale, turuncu lale çiçeği

8. Ormangülü

Ormangülü beyaz, pembe ve mor tonlarında bahar çiçekleri olan, yaprakları parlak renklere sahip bir çalıdır. Yapraklarını dökmeyen çeşitlerini tercih etmek isterseniz bu konuda satın aldığınız kişiden bilgi isteyin. Gölgeli bir yere ve asidik bir toprak üzerine kolayca taşınabilir. Bahçenizde size baharı müjdeler.

rhododendron, ormangülü, ilkbahar çiçekleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir